Ben jij enthousiast over de rallysport en wil je de rally graag van dichtbij meemaken? Dan zoeken wij jou om te helpen als vrijwillige official!

In Nederland hebben we diverse officialclubs waarin enthousiaste vrijwilligers hun best doen om op zowel de dag zelf als in de voorbereiding en de nasleep de Visual Art Rally mogelijk te maken. Daar zijn wij als organisatie ontzettend blij mee! Zonder vrijwilligers is er immers GEEN evenement, dus we hopen graag dat jij jouw steentje wil bijdragen aan het mogelijk maken van de komende editie. Hieronder vindt u alle informatie hoe u ons kan helpen als official. Heeft u een specifieke vraag? Neem dan gerust contact met ons op.

Hoe meld ik me aan als vrijwilliger?
Wil jij nu ook de rally van dichtbij meemaken en met een leuke groep mensen de rallypaden veilig houden? Meld je dan aan bij de vereniging Team Officials Centraal Nederland (TOCN). TOCN is opgericht door een groep mensen die de rallysport een warm hart toedragen en al jaren actief zijn als official. Bij vele rally’s in binnen en buitenland vervullen de officials van TOCN in weer en wind de belangrijke taak het publiek op een veilige en verantwoorde wijze te kunnen laten genieten van rallysport. Wil je je graag aanmelden als vrijwilliger? Neem dan gerust eens contact op via de contactpagina op onze website. Wij kunnen jouw hulp goed gebruiken!

Hoe wordt ik een official?
Om de taken van een Official goed uit te kunnen voeren krijgen nieuwe officials een cursus tot Juniorofficial of Basisofficial. In deze cursus leer je belangrijke dingen zoals welke veilgheidsaspecten bij de rallysport horen en bijvoorbeeld hoe je een brand moet blussen of levensreddend kunt handelen. Het Team Officials Centraal Nederland helpt jou graag op weg door onder begeleiding van de hoofdofficials ervoor te zorgen dat je samen met hen een keer kunt deelnemen als een echte rally official.

Wat doet een official?
Officials dienen met de juiste kennis en achtergrond ervoor te zorgen dat de wedstrijd op de juiste wijze verloopt. Immers, zonder goede en veilige begeleiding van de autosport, zal een positieve invloed ten aanzien van deelnemers, publiek en overheid niet mogelijk zijn. Een official zorgt er onder meer voor dat het publiek de rally van een veilige afstand kan beleven, hij/zij waarschuwt als er auto’s op snelheid passeren en verleent hulp aan de deelnemers of toeschouwers indien nodig.

Wat kost het om official te worden?
Official worden is in principe helemaal gratis en vrijblijvend! Je kan vrijwillig deelnemen aan een KNAF-official-examen. Diegenen die dit examen met goed gevolg hebben afgelegd kunnen dan een KNAF-officiallicentie krijgen. Aan deze officiallicentie zijn geen kosten verbonden en ze is geldig tot 31 december van het lopende jaar. Ieder jaar kan men de licentie kosteloos verlengen op voorwaarde dat men zich in het afgelopen jaar ook daadwerkelijk als official verdienstelijk gemaakt heeft.

Waarom official worden?
Als official maak je de rally vaak van dichtbij mee en trek je altijd op met een leuke groep mensen die een warm hart toedragen aan de rallysport. Allereerst ga je met iedereen of een kleine groep de gehele proef opbouwen. Linten zetten om voor de veiligheid van het publiek en omwonenden te zorgen. Daarna heb je algehele briefing en dan gaat het echt gebeuren. De rally maak je dichterbij dan wie dan ook mee, terwijl je het publiek op een veilige afstand houdt. Na afloop ga je ook gezamenlijk alles weer netjes opruimen en wij als organisatie zorgen na afloop van de rally voor de gelegenheid om gezellig te babbelen onder het genot van een hapje en een drankje. De ervaring is dat elk rallyevenement als official een dag vol plezier is! En daarbij steun je ons als organisatie enorm, want zonder officials geen rallysport!

Wil je meer weten over hoe je kan bijdragen als vrijwilligers tijdens ons evenement? Stel dan gerust uw vraag op de contactpagina of neem een kijkje op www.tocn.nl.